zaterdag 7 januari 2012

Tafeltoren


Na heel wat werk is mijn tafeltoren nu zo goed als klaar voor gebruik! 

De tafeltoren bevat 10 laatjes, voor elk tafeltje is er een laatje. 
Wat zit er in een laatje? In het laatje van het tafeltje van 2 zitten bijvoorbeeld:
  • 10 pindanootjes 
  • 10 kaartjes met nootjes op de achtergrond en hierop een tafeltje (om tafels en pindanootjes met elkaar te verbinden) tafel2.kaartjes 
  • 10 afbeeldingen van een paar sokken
  • 10 keer het tafeltje van 2 op kaartjes
  • 10 keer de uitkomst van het tafeltje van 2 op kaartjes
  • een controlekaart
Ik wil tijdens mijn LIO elke week 1 of 2 tafeltjes 'in the picture' te zetten. Het laatje rondom dit tafeltje geeft de leerlingen dan op verschillende manieren de kans om steeds beter het tafeltje te automatiseren. Wanneer we bezig zijn met een tafeltje komen er natuurlijk steeds weer nieuwe materialen in het laatje, om zo voor elk kind op zijn of haar eigen manier de tafeltjes te oefenen.

Natuurlijk ben ik mij ervan bewust dat de tafeltjes ook droog elke keer weer gestampt zullen moeten worden, maar tijdens de herhalingen kun je naar mijn idee veel verschillende werkvormen toepassen. 



donderdag 5 januari 2012

Posters voor de tafels 2, 3 en 5

Om tafels concreter te maken voor kinderen kun je samen met de kinderen een poster maken rondom een tafel. Jullie hebben al eerder een poster kunnen zien van de tafel van 4, vandaag wil ik de posters van de tafels van 2, 3 en 5 met jullie delen. tafel2 Tafel3 tafel5
Print ze uit op a3 en hang ze op in de klas! De posters hebben hier en daar nog wat ruimte, kinderen kunnen op de lege plekken nieuwe afbeeldingen/tekeningen plakken.

Ook is het een leuk idee om de kinderen zelf een poster te laten maken rondom een tafel, dit kun je goed gebruiken als klaar opdracht tijdens een weektaak.

maandag 2 januari 2012

De tafel van 3 en 5

Via een Engelse site ben ik leuke spelletjes tegen gekomen voor het oefenen van de tafel van 3 en 5. Hier oefenen ze namelijk de tafel van 3 met een pizza pepperoni en de tafel van 5 met handen en wanten.

Het spel werkt zo (filmpje is wel zelf gemaakt):
 

Naar mijn idee is het een erg leuke manier om bezig te zijn met de tafels.

Wil je dit ook gebruiken in jouw klas dan kun je het hier downloaden. (De kleine kaartjes kunnen worden gebruikt als controle kaartjes, deze zijn niet te zien in het filmpje.)

Pizza.wanten

(De site waar ik dit idee vandaan heb, vind ik helaas niet meer terug. Als iemand het weet laat dan een reactie achter, dan kan ik het als bron bij deze post zetten)