zaterdag 3 december 2011

Schoolportret

Een onderdeel tijdens mijn minor bestaat uit het maken van een schoolportret. Het schoolportret bestaat uit twee bestanden waarin vragen staan over het gebruik van ICT in de basisschool.

Door onderzoek op mijn stageschool moet ik antwoorden krijgen op deze vragen. Veel vragen heb ik zelf kunnen beantwoorden, andere vragen heb ik nagevraagd bij de ICT'er van de school en weer andere vragen heb ik via de mail gestuurd aan alle meesters en juffen van deze school.

De twee bestanden zijn bijna helemaal ingevuld, ik wacht nu alleen nog op antwoorden van collega's. Ik heb tot nu toe een mail ontvangen met antwoorden waar ik zeker iets mee kan. Wat mij tot nu toe het meeste is opgevallen is het Smartboard. Ze willen er wel mee werken, maar ze weten niet zo goed hoe dit op een effectieve manier kan worden ingezet. Zo zie je maar, wat voor een ander heel normaal is om te gebruiken is voor vele nog een onbekend gebied.

Hopelijk kan ik tijdens mijn volgende onderzoek wat zal gaan over het onderwerp: 'Hoe promoot je gaming in het onderwijs?' aansluiten op de vraag uit het schoolportret. Het schoolportret moet worden ingeleverd aan de hand van de twee bestanden en een korte weergave over het schoolportret door het gebruik van Glogster of Prezi.

Ik heb al vaker gestoeid met Glogster, maar helaas werkt deze manier van presenteren niet goed genoeg voor mij. Het werken met Prezi is ook nog best nieuw, maar gelukkig heb ik hier al iets meer ervaring in als bij Glogster. Zo heb ik tijdens een SEO les over misverstanden Prezi gebruikt, om de kinderen de duidelijk lijn in de les te laten zien. Zie hieronder het resultaat.


Aankomende vrijdag moeten wij het schoolportret inleveren, hopelijk heb ik dan ook al wat meer respons van de collega's terug gezien. De prezi komt wanneer het af is waarschijnlijk ook op deze blog.

Heb jij al eens gewerkt met Glogster of Prezi? Wat vind je prettiger werken?

‘Oh jij volgt de minor digicoach, wil je ons dan eens helpen met de computer?’

Mijn twee mentoren heb ik aan het begin van mijn minor verteld dat ik de minor digicoach volg. Mijn mentoren reageerde allebei erg enthousiast en wilde graag zelf ook meer digi ervaringen op doen. We hebben daarom afgelopen donderdag een uurtje ‘gedigid’.


De ICT’er van de school had mijn mentor Dineke het ’s ochtends al uitgelegd hoe Symbaloo werkt. Ik heb daarom na school besloten om de Symbaloo van Dineke verder te gaan vullen. Het vullen van deze Symbaloo hebben wij met z’n drieën gedaan. Ulrike (mijn andere mentor) reageerde direct ook erg enthousiast, maar ze had nog geen Symbaloo account. Wij hebben haar meteen eentje aangemaakt, zodat ze hier ook handig gebruik van kan maken. Ik heb hun verteld hoe het principe van Symbaloo werkt en welke blokjes handig zijn om aan te maken. Het vullen van de Symbaloo hebben ze vooral zelf gedaan. Door het zelf te ervaren kun je het naar mijn idee veel sneller leren.


Ook wilde Dineke weten waar ik altijd die educatieve filmpjes vandaan haalde. www.schooltv.nl/beeldbank is op dit gebied mijn grote vriend! Ik heb ze laten zien hoe deze site werkt en hoe specifiek je kunt zoeken naar een bepaald onderwerp. Natuurlijk hebben wij van schooltv ook een blokje aangemaakt in beide symbaloo’s.

Na een uurtje werken met Symbaloo wilde ze graag ook weten hoe yurls werkt. De basisschool heeft namelijk een eigen yurls waar elke klas in zit. Alleen weten mijn twee mentoren niet hoe het werkt. We hebben afgesproken om volgende week na school verder te gaan met het onderwerp: yurls.

Ik heb dit uurtje als heel prettig ervaren. Er hing een hele enthousiaste sfeer en er werd hard gewerkt. Zo zie je maar, leraren willen zeker leren omgaan met nieuwe media alleen weten ze soms niet waar en hoe ze alle informatie op het internet moeten vinden en verwerken. Daar kunnen wij als Pabo studenten hun zeker een handje bij helpen.


Volgende week volgt er een blogje over het werken aan de school/groeps yurls van basisschool Frans Postma.

Heb jij je mentor al eens geholpen op het gebied van nieuwe media? Hoe heb jij dit ervaren? Laat een reactie achter! Ik wens je een fijn sinterklaas weekend!

woensdag 30 november 2011

Digitaal prentenboek

Samen met groepje 3 heb ik dit digitale prentenboek gemaakt. De kinderen zijn trots op de verschillende tekeningen :) En ik ben erg trots op deze lieverds!




(Sorry voor het mooie Limburgse accent...)