vrijdag 30 december 2011

De tafel van 5

De tafel van 5 wordt vaak geoefend door middel van een hand met vijf vingers. Heb je ook al eens gedacht aan 5 eurocenten en het spaarvarken? Door het onderstaande filmpje ben ik namelijk wel op dit idee gekomen. Tafel.5.spaarvarken

donderdag 29 december 2011

Tafelbloem

Tafels moeten keer op keer geoefend worden. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Zelf heb ik het oefenen met de tafelbloem bedacht. Per tafeltje zijn er 2 bloemen. Op elk blaadje van de bloem staat een keersom, 5 keersommen per bloem. De bloem is eerst dicht. En dan ziet hij er zo uit.














Op de dichte blaadjes staan de keersommen. Je begint met het blaadje wat je het eerste kun open vouwen. Bij deze bloem is dat 6x5. In de binnenkant van het blaadje staat het antwoord ter controle.

Als alle blaadjes op zijn zie je de bloem.







Een leuke afwisselende manier om de tafels te oefenen.
Wil je de bloemen ook gaan maken. Dan kun je ze hieronder downloaden door op het derde icoontje (download) te drukken.
tafel.bloemen

Hoe oefen jij met de kinderen de tafels?

dinsdag 27 december 2011

De tafel van 4

Hoe creƫer je meer inzicht in de tafel van 4? Door gebruik te maken van klavertjes 4. Een klavertje heeft 4 blaadjes... hoeveel blaadjes hebben dan 3 klavertjes?

Tien klavertjes 4 zoeken is een beetje erg veel werk, maar 10 klavertjes meenemen voor bij de introductie van deze tafel is wel handig. Print daarom deze afbeelding vergroot uit op groen papier en knip alle klavertjes los (even lamineren voor langdurig gebruik!) Je kunt er ook voor kiezen om elk kind deze afbeelding te geven, ter ondersteuning bij het inoefenen van de tafel van 4.












Door gebruik te maken van onderstaande werkblad, komen kinderen spelenderwijs in aanraken met de tafel van 4. Dit werkblad kan ook weer gedownload worden door op het derde icoontje onderaan te klikken.

Tafel.4.klavertjes

De tafel van 2

Om de tafel van 2 inzichtelijker te krijgen voor de kinderen kun je gebruik maken van pindanootjes. In een omhulsel van een pindanootje zitten namelijk 2 nootjes. Bij het introduceren van deze tafel heb je natuurlijk echte pindanootjes bij je, zodat het tastbaar is voor de kinderen.


Door het gebruik van onderstaande werkblad krijg je het beeld van de tafel van 2 helemaal compleet.
Je kunt dit werkblad downloaden door onderaan op het derde icoontje (wolkje met pijl ) te drukken.


Tafel.2.pindanoot