vrijdag 25 november 2011

Wat is mis met handopsteken? #gastblog

Wat gebeurt als een docent een vraag stelt en een van de kinderen steekt de hand in de lucht...? Alle andere kinderen stoppen met denken en je verifieert alleen of dat ene kind het begrepen heeft. Je wil eigenlijk dat je feedback krijgt of de lesstof is begrepen. Kan dat dan anders? Ja natuurlijk namelijk via elektronisch stemmen. Daarnaast kun je ook je rendement verhogen door de kinderen elkaar te laten overtuigen van de juiste antwoorden. Als je hierover meer wilt weten, kijk eens naar deze overtuigde professor van Harvard University.



Verschillende software is hiervoor op de markt, waaronder stemkastjes met bijbehorende software, socrative apps en Shakespeak.

Stemkastjes
Stemkastjes kosten veel geld en op het moment dat ze in gebruik zijn, kan niemand anders deze gebruiken.

Socrative
Socrative heeft als nadeel dat deze naast je powerpoint draait en niet is geïntegreerd. Wel leuk als je wedstrijden of een groepsquiz wilt houden.Maar deze software is niet erg duidelijk in gebruik. Dit betekent ook dat je constant moet wisselen tussen de software en de presentatie en dat is niet handig.

Shakespeak
Shakespeak heeft dat allemaal niet, iedereen kan het direct gebruiken en het is geïntegreerd in Powerpoint. Met shakespeak kun je multiplechoice vragen stellen aan de kinderen die via twitter, sms of internet kunnen worden beantwoord. De resultaten zijn direct zichtbaar (op volgende slide). Daarnaast hoeven de kinderen niet constant de hand op te steken om vragen te stellen, maar kunnen dit via internet direct doen. De leraar kan dan de vragen verzamelen en op een goed moment tonen op wederom een slide in Powerpoint. Alle vragen die hij niet krijgt beantwoord, slaat hij op en kan daar nog op terugkomen of met antwoorden op een elektronische leeromgeving plaatsen. De software is gratis en kan iedereen met Windows (voorlopig) dit uitproberen. Aan een MAC-versie wordt hard gewerkt en begin volgend jaar verwacht.

Voordelen:

- directe interactie
- directe feedback
- het is leuk en actief
- iedereen wordt (anoniem) getoetst en kan vragen stellen, ook de introverte en stille kinderen
- vragen worden bewaard
- eenvoudig in gebruik en snel toe te passen

Nadelen
- niet summatief, maar daarvoor zijn andere dingen beschikbaar
- apparaten met internettoegang zijn noodzakelijk

Wil je meer weten, neem dan contact op met mij of twitter een bericht naar @chris_cu.

Chris Kockelkoren
Docent Zuyd Hogeschool
kockelkorencj.blogspot.com
 

3 opmerkingen:

  1. Ha Femke,

    Goed gedaan deze secret die niet speciaal secret moest. Ik heb nog twee vragen over shakespeak.

    1) Is het iets wat je zelf meer in de lessen die jij krijgt gebruikt zou willen zien?

    2) Is het ook inzetbaar in het basisonderwijs?

    Groet Marcel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een reactie op je vragen.

    1) Ja, mij lijkt dit zeker op de pabo een geschikte manier om iedereen actief te laten deelnemen aan een colleges.

    2) Het is inzetbaar voor het basisonderwijs, alleen wel wanneer elk kind een laptop heeft. Ik denk dat het zeker voor in de toekomst, een mooie manier van 'toetsing' gaat worden. Voor zolang er geen budget is kunnen natuurlijk wisbordjes gebruikt worden in de klas. De score kan dan wel niet bij gehouden worden. (Ook een reactie via twitter op deze blog, budget is altijd een probleem en wisbordjes zijn veel goedkoper dan een laptop voor alle leerlingen)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Duidelijk stuk met goede antwoorden, vind ik!

    BeantwoordenVerwijderen